Veel zelfstandige ondernemers in de kinderopvang maken zich zorgen over de nieuwe zzp-wet die op 1 januari 2025 in werking treedt. Staatssecretaris van Financiën, Idsinga, heeft echter verzekerd dat de Belastingdienst deze wet “niet hysterisch” zal controleren. Dit betekent dat je als zzp’er in de kinderopvang niet direct bang hoeft te zijn voor strenge controles, maar het is wel belangrijk om goed geïnformeerd te blijven over de regelgeving rondom schijnzelfstandigheid.
De staatssecretaris legt uit dat er momenteel tachtig belastinginspecteurs zijn die zich bezighouden met het handhaven van de wetgeving omtrent schijnzelfstandigheid en dat dit aantal gelijk zal blijven. Dit geeft je de geruststelling dat de controles niet op grote schaal zullen plaatsvinden. Hierbij ligt de focus op sectoren waar eerder veel schijnzelfstandigheid is geconstateerd, zoals de zorg en het onderwijs.
Als je als zzp’er in de kinderopvang werkt, is het cruciaal om te begrijpen wat schijnzelfstandigheid inhoudt. De overheid heeft specifieke criteria opgesteld om te bepalen of er sprake is van echte zelfstandigheid. Je moet bijvoorbeeld de financiële risico’s dragen, verantwoordelijk zijn voor je eigen materialen en vaardigheden hebben die niet eenvoudig door de opdrachtgever kunnen worden geleverd. Daarnaast is het belangrijk dat je je naar buiten presenteert als zelfstandige, meerdere opdrachtgevers hebt en investeert in je bedrijf.
Strikt genomen, als blijkt dat jouw opdrachtgever ten onrechte jou als zzp’er betreft terwijl je eigenlijk als werknemer zou moeten worden aangemerkt, kan dit gevolgen hebben. De opdrachtgever kan namelijk naheffingen krijgen voor sociale premies en belastingen die niet zijn betaald. Duidelijk is dat je hier als zzp’er bij betrokken kunt zijn, daarom is het verstandig om jezelf goed te informeren over deze regels.
Gelukkig geeft het kabinet aan dat bedrijven die te goeder trouw zijn vaak eerst een waarschuwing zullen krijgen voordat er eventuele boetes worden opgelegd. Dit betekent dat, zolang je voldoet aan de eisen en geen opzettelijke fouten maakt, je enige ruimte hebt om aan de regelgeving te voldoen zonder direct angst te hebben voor zware financiële sancties.
De staatssecretaris van Sociale Zaken, Van Hijum, benadrukt dat het kabinet het aantal schijnzelfstandigen wil verminderen. Dit is belangrijk omdat het de sociale zekerheid ondermijnt en leidt tot oneerlijke concurrentie. In de kinderopvang en andere sectoren moet de situatie verbeteren, zodat werknemers fatsoenlijk worden behandeld en afspraken gemaakt worden die hen beschermen.
Al met al is het van belang voor jou als zzp’er in de kinderopvang om op de hoogte te blijven van de wijzigingen in wetgeving en je ondernemerspraktijken hierop aan te passen. Door goed geïnformeerd te zijn en de richtlijnen van de overheid te volgen, kun je hopelijk met meer vertrouwen je werk als zelfstandige voortzetten zonder angst voor onterecht controle of gevolgen.