Menu

Tips & tricks voor het inrichten van je kinderopvang

Het veranderen van de inrichting van je kinderopvang wordt vaak vergeten. De kleuren zijn toe aan een opfrisbeurt of de ruimte kan beter benut worden. Wat kan je doen om je kinderopvang weer te laten stralen? Met deze 5 tips kan je de inrichting weer een opfrisbeurt geven.

  • Tip 1: Lichte kleuren

Een lichte en rustige omgeving zorgt voor rust in de groep en in jouw hoofd. Het is slim om te kiezen voor lichte keuren op de muren en het meubilair. Hierdoor oogt de omgeving gelijk een stuk frisser!

  • Tip 2: Creëer hoeken

Door verschillende speelhoeken te creëren zorg je voor een stimulerende omgeving die makkelijk heringericht kan worden. Er kan een interactieve poppenhoek of een rustige leeshoek gemaakt worden, zodat hier goed onderscheid in gemaakt wordt. Er kan makkelijk een hoek gecreëerd worden door kasten haaks tegen de muur aan te zetten. Door deze speelhoeken om de zoveel tijd te veranderen houd je de kinderen nieuwsgierig. Er kan gewerkt worden met thema’s om dit zo leuk mogelijk naar voren te brengen.

  • Tip 3: Verrijdbaar meubilair

Het is vaak een hele klus om zwaar meubilair te verplaatsen. Door te kiezen voor verrijdbaar meubilair maak je het jezelf zo makkelijk mogelijk. Hierdoor ben je heel flexibel met de (her)inrichting van je ruimte. Andere voorbeelden zijn een speelpodium op wieltjes of een verrijdbare peuterkring met opbergbakken. Dit is erg flexibel en ook nog een multifunctioneel.

  • Tip 4: Bekijk de ruimte door de ogen van een kind

Het is belangrijk om de ruimtes in de kinderopvang altijd door de ogen van een kind te bekijken. Wat vaak logisch lijkt vanuit het perspectief van een volwassene is niet altijd even logisch voor een kind. Een goede tip is door op je knieën te zitten en om je heen te kijken. Wat zie je nu allemaal? Kan je overal bij?

  • Tip 5: Restylen

Een duurzame en milieuvriendelijke oplossing is vaak gewild tijdens de (her)inrichting van de kinderopvang. De eisen hiervoor worden steeds strenger en hier moet dan ook ten alle tijden rekening mee gehouden worden. Door het restylen van de ruimte krijg je een nieuwe uitstraling. Zorg ervoor dat dit dus zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk verwerkt wordt, zodat dit in de toekomst niet aangepast hoeft te worden door regelementen.

Auteur
Jovi Akkermans
Marketing & Communicatie DebiCare Nederland BV

“Je spaart tijd, je spaart geld, je werkt efficiënter. Het is makkelijker omdat je het uitbesteedt, makkelijker het gezicht naar de ouders toe”