Het kabinetsbesluit om de kinderopvang pas in 2027 bijna gratis te maken treft nieuwe ouders in 2025 en 2026 waarschijnlijk flink in de portemonnee. Het kabinet is weliswaar van plan als compensatie de kinderopvangtoeslag in die jaren wat te verhogen, maar in de tussentijd wordt een zeer lucratief belastingvoordeel voor nieuwe ouders zonder vertraging al in 2025 afgeschaft.
Dankzij de zogeheten inkomensafhankelijke combinatiekorting (iack) hebben werkende ouders nu nog in doorsnee een belastingvoordeel van 2400 euro (paren) of 2500 euro (alleenstaanden) op jaarbasis. Maar vanaf 2025 wordt die regeling geschrapt voor iedereen die na 1 januari van dat jaar een eerste kind krijgt.
De iack verdwijnt omdat vanaf die datum de kinderopvang zo goed als gratis zou worden. Die maatregel levert ouders zoveel financieel voordeel op dat het belastingvoordeel dan niet langer nodig zou zijn, was de gedachte. Maar nu het kabinet heeft besloten de hervorming van het kinderopvangstelsel met twee jaar uit te stellen, dreigt een financiële strop. Want de iack gaat er voor nieuwe ouders vanaf 2025 wel gewoon aan, zo bevestigde minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) vanmiddag in de Tweede Kamer.
Doekje voor het bloeden
Daar staat wel tegenover dat het kabinet in de overgangsjaren 2025 en 2026 nog met een tegemoetkoming komt, waarschijnlijk in de vorm van een hogere kinderopvangtoeslag. Hiervoor is eenmalig 400 miljoen (2025) en 1,2 miljard euro (2026) opzijgezet. Maar die bedragen zijn veel lager dan de ‘gratis’ kinderopvang in die jaren zou hebben gekost. De 3,9 miljard euro die het kabinet in die twee jaar bespaart gaat naar het dekken van gaten in de begroting.
GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee reageerde tijdens het debat verbolgen op het feit dat ouders nog tot 2027 moeten wachten op bijna gratis kinderopvang, terwijl het belastingvoordeel er al in 2025 aan gaat voor nieuwe gevallen. ,,Het kan toch niet zo zijn dat we de iack alvast schrappen en als doekje voor het bloeden de kinderopvangtoeslag nog wat verhogen?!”, wierp hij de minister voor de voeten.
Van Gennip maakte het echter niet mooier dan het is. Zij komt in het najaar nog met een plan hoe de in totaal 1,6 miljard euro voor compensatie wordt ingezet.
De voorgenomen afschaffing van de iack leidde eerder ook al tot zorgen in de Kamer, omdat hierdoor grote verschillen zullen ontstaan tussen ouders die op 1 januari 2025 al kinderen hebben en ouders die nog kinderen krijgen. Iedereen die voor die datum al iack had, blijft hier namelijk recht op houden. Terwijl voor nieuwe gezinnen dit recht vervalt. Zij lopen daardoor een bedrag tot wel 30.000 euro mis.
Bron: AD