Menu

SZW pleit voor meertalige dagopvang per 1 januari 2024

Als het aan het ministerie van Sociale Zaken ligt is het vanaf 2024 mogelijk dat kinderdagverblijven 50 procent van de opvangtijd aanbieden in het Frans, Duits of Engels. Voor de bso mag dit al sinds 2017.

Dit wetsvoorstel is voorgelegd aan de Raad van State. Als de Raad instemt met het wetsvoorstel mogen kinderdagverblijven per 1 januari 2024 maximaal 50 procent van de opvangtijd aanbieden in deze talen.

Meertalige dagopvang gewild onder ouders

Uit onderzoek door SZW blijkt dat vooral ouders staan te springen om meertalige dagopvang. Engels wordt daarbij het vaakst genoemd. In de grensregio’s is er ook behoefte aan Frans- en Duitstalige dagopvang.

Voordelen

‘De afgelopen jaren hebben een aantal organisaties geëxperimenteerd met meertalige dagopvang. Daaruit blijkt dat meertalige dagopvang voordelen biedt voor zowel kinderen bij wie Nederlands de thuistaal is als kinderen voor wie Nederlands een vreemde taal is’, meldt SZW. ‘Een verdeling van ten minste 50 procent Nederlands (of Fries of een streektaal) en maximaal 50 procent Duits, Engels of Frans heeft positieve effecten op de taalontwikkeling van kinderen.’

Doorgaande leerlijn

Het kabinet kiest er bij de meertalige kinderopvang voor om aan te haken bij de meertaligheid in het primaire onderwijs. Zo kan er een ‘doorgaande leerlijn’ worden aangehouden waardoor kinderen de tweede taal ook in het onderwijs kunnen voortzetten en beter kunnen onderhouden, stelt SZW.

Bron: KinderopvangTotaal, Rijksoverheid

“Je spaart tijd, je spaart geld, je werkt efficiënter. Het is makkelijker omdat je het uitbesteedt, makkelijker het gezicht naar de ouders toe”