Een gezond voedingsbeleid voor uw kinderopvang
Een goed voedingsbeleid vormt de basis van een gezonde kinderopvang, hier spelen groente en fruit een belangrijke rol in. In dit artikel staat meer informatie en een aantal bruikbare tips voor uw kinderopvangorganisatie!
1. Voedingsbeleid
Het is vaak even zoeken naar een geschikt voedingsbeleid voor uw kinderopvang. Hiervoor heeft het Voedingcentrum een voorbeeld beschikbaar gesteld. Hierin staat onder andere meer informatie over veilig eten en drinken, gezonde traktaties en minder verspillen. Per leeftijdscategorie staat er wat de gemiddelde dagvoeding is die kinderen nodig hebben om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Klik hier om dit document te downloaden.
2. Groente en fruit
Zoals gezegd begint een goed voedingsbeleid bij de kinderopvang met het eten van groente en fruit. Het is belangrijk dat kinderen elke dag voldoende fruit en groente eten, vanwege de vezels, vitamines en mineralen. Groente en fruit vormen de basis voor een gezonde leefstijl bij de kinderen. Zij maken tot hun vierde levensjaar enorme groei mee en het is dus belangrijk dat daar voldoende bouwstoffen voor zijn.
3. Voldoende variatie
Soms lijkt het niet zo, maar kinderen staan juist open voor nieuwe smaken en structuren. Het is dus verstandig én gezond om hier op in te springen en voor voldoende variatie te zorgen in het voedingsbeleid van de kinderopvang. Varieer eens in de manier waarop eten wordt aangeboden: snijd bijvoorbeeld een appel in partjes, blokjes of geef een ouder kind eens een hele appel. De ene keer mét schil en de andere keer zonder schil. Variatie in smaken, kleuren en structuren zorgt ervoor dat kinderen nieuwsgierig blijven naar fruit en groente. Gelukkig helpt de natuur zelf ook mee om te variëren in het fruit; door het seizoen heen is er seizoensfruit zoals: aardbeien, perziken, nectarines, watermeloenen. Gebruik deze tips en verras kinderen iedere keer weer bij het groente- en fruitmoment.
3.1 Eten volgens de Schijf van Vijf
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de producten in de Schijf van Vijf goed zijn voor het lichaam. Deze producten verkleinen bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Door te eten volgens de Schijf van Vijf krijgt het kind voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen.
De Schijf van Vijf bestaat uit vijf vakken vol goede producten om uit te kiezen. Wanneer elke dag genoeg uit elk vak gekozen wordt, dan krijgt het kind binnen wat het nodig heeft. Probeer hierbij zo veel mogelijk te variëren. Het is heel verschillend hoeveel eten een kind nodig heeft. Kinderen kunnen soms een tijdje weinig eten en dan opeens weer veel. Zij geven zelf aan hoeveel ze willen eten en u ziet vanzelf of het kind goed groeit en er gezond uitziet.
3.2 Gezond broodbeleg
Hieronder worden gezonde voorbeelden van belegkeuzes uit de Schijf van Vijf gegeven:
- Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham
- Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas
- Ei
- Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda’s of noten, zonder toegevoegd zout of suiker
- Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout
- Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring
- Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel en aardbei
Sommige belegsoorten staan niet in de Schijf van Vijf. Zoet en hartig beleg is namelijk niet altijd even gezond: er zit soms veel zout, verzadigd vet en/of suiker in. Er is een vuistregel bedacht voor het omgaan met producten buiten de Schijf van Vijf: ‘Kies elke dag niet vaker dan 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf en daarnaast hooguit 3 keer per week wat groters’. Lees meer over het omgaan met producten buiten de Schijf van Vijf. Hieronder worden voorbeelden gegeven van ‘dagelijkse keuzes’ en ‘wekelijkse keuzes’ voor beleg.
Uit deze belegsoorten kan het kind dagelijks een keer iets kiezen:
- Kipfilet, ham, boterhamworst, kalkoenfilet
- Salades op brood zoals komkommersalade en selderijsalade
- Jam, vruchtenhagel, appelstroop, honing, hagelslag en vlokken
- Voorverpakte hummus
Uit deze belegsoorten kan het kind wekelijks een keer iets kiezen:
- Rauwe ham, salami, runderrookvlees, ontbijtspek en bacon
- Chocoladepasta en kokosbrood
4. Maak water drinken leuker
Wat uiteraard niet kan ontbreken in een goed voedingsbeleid voor de kinderopvang is water drinken. In water zitten namelijk geen calorieën, er zit geen suiker in en het smaakt ook niet zoet (op deze manier wennen kinderen ook niet aan zoete dranken). Dit maakt water de allerbeste dorstlesser! U kunt de kinderen ook zelf laten experimenteren door schijfjes fruit in het water te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: watermeloen, citroen, limoen of sinaasappel. Dit zorgt niet alleen voor een andere smaakbeleving, maar ziet er ook nog eens erg kleurrijk uit!
5. Communicatie naar de ouders
Ouders willen graag het beste voor hun kind en vinden het belangrijk als hun kind voldoende en verschillende groente en fruit eten. Alleen het allerbeste is daarom goed genoeg voor de kinderen binnen uw kinderopvangorganisatie. Ouders stellen vaak gerichte en/of kritische vragen over de voeding die hun kind krijgt bij jouw kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of peuterspeelzaal. Mede hierdoor raden wij aan om uw voedingsbeleid actief te delen met de ouders van de kinderen, hiermee zorgt u ervoor dat de ouders nauw betrokken zijn bij wat hun kinderen dagelijks consumeren.
Ouders enthousiasmeren over uw voedingsbeleid op de kinderopvang? Deel bijvoorbeeld eens foto’s van het voorbereiden van een gezonde lunch of van een leuke activiteit gericht op het proeven van een onbekende groente.
Bron: het Voedingscentrum
DebiCare Nederland BV
0180 - 555 911
06 - 18 54 99 34
info@debicare.nl
Adres
Zeemanstraat 61 B
2991 XR Barendrecht