Menu

Hoe word je pedagogisch medewerker?

De Nederlandse kinderopvang staat bekend om hoge kwaliteit. Maar om deze kwaliteit op peil te kunnen houden, heeft ons land flink wat extra pedagogisch medewerkers nodig. Heb jij er weleens over nagedacht om pedagogisch medewerker te worden? In het onderstaande artikel wordt uitgelegd wat een pedagogisch medewerker doet, welke opleiding je ervoor volgt en wat je kunt verdienen.

Kinderopvang

Een pedagogisch medewerker werkt op de kinderopvang. Hij of zij begeleidt kinderen in hun spel en ontwikkeling, maar biedt ze ook de zorg die ze nodig hebben. Onder de kinderopvang valt naast de dagopvang, ook de peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Afhankelijk van de route die je kiest, werk je dus met kinderen tussen de 0 en 13 jaar oud. 

Wat doet een pedagogisch medewerker? 

In de praktijk houd je je dagelijks bezig met het spelen en verzorgen van baby’s en jonge kinderen. Een pedagogisch medewerker verschoont bijvoorbeeld luiers, geeft kinderen te eten en plant en organiseert allerlei activiteiten. Ook is het belangrijk om als pedagogisch medewerker goed contact te onderhouden met ouders en verzorgers én natuurlijk te luisteren naar de kinderen als zij hulp nodig hebben.

Opleiding

Als je pedagogisch medewerker wilt worden, volg je hiervoor een BBL-opleiding, BOL-opleiding of volg je een niveau 3 of 4 mbo-opleiding. De mbo-opleiding niveau 3 of 4 duurt gemiddeld zo’n twee tot drie jaar en bevat ook stages op de kinderopvang. Zo leer je niet alleen de theoretische kennis die een pedagogisch medewerker moet bezitten, maar leer je dit ook in de praktijk te brengen. 

De opleiding tot pedagogisch medewerker via de BBL-opleiding houdt in dat je via werken en leren pedagogisch medewerker wordt. Daarbij ga je gelijk aan de slag bij een erkend bedrijf en doe je meteen praktisch kennis en ervaring. Een gespecialiseerd pedagogisch medewerker word je ook via een BBL-opleiding.

Volg je de opleiding pedagogisch medewerker niveau 3, dan leer je je volledig te richten op het werken met kinderen en blijven de coördinerende taken of extra verantwoordelijkheden buiten beschouwing. Kies je voor de opleiding tot pedagogisch medewerker niveau 4, dan krijg je meer verantwoordelijkheden en kun je later bijvoorbeeld ook leidinggevende worden.

Toekomstig pedagogisch medewerkers kunnen ook via het hbo hun doel bereiken. Bijvoorbeeld door hbo pedagogiek te studeren. Pedagogen zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren tussen de 0 en 23 jaar.

Salaris

Pedagogisch medewerkers hebben een gemiddeld salaris van tussen de 1.979 euro en 3.072 euro per maand. Hoeveel je als pedagogisch medewerker uiteindelijk verdient hangt af van je opleiding en ervaring. Een startende pedagogisch medewerker met een mbo-opleiding niveau 3 zal ongeveer 1.979 euro per maand verdienen, met een uiteindelijke uitloop naar 2.828 euro. Heb je een hbo-opleiding tot pedagogisch medewerker gevolgd of mbo-niveau 4 afgerond, dan start je waarschijnlijk rond de 2.069 euro en verdien je maximaal 3.072 euro. 

Bron: NOG

“Je spaart tijd, je spaart geld, je werkt efficiënter. Het is makkelijker omdat je het uitbesteedt, makkelijker het gezicht naar de ouders toe”