Menu

Vacaturegraad wederom gestegen in de kinderopvang

Het personeelstekort in de kinderopvang heeft nog steeds z’n hoogtepunt niet bereikt, zo blijkt uit de meest recente cijfers van Kinderopvang werkt!. De vacaturegraad en het aantal vacatures is in het tweede kwartaal van 2022 gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.

De stijging van de vacaturegraad geldt voor alle vier de regio’s in Nederland. De kinderopvang heeft na de GGZ de hoogste vacaturegraad binnen de AZW-branches. De vacaturegraad is het aantal vacatures per 1.000 banen.

Oost hoger dan West

Opvallend is dat de vacaturegraad in Oost-Nederland nu nog hoger is dan in West-Nederland. De reden? In Utrecht zijn erg veel vacatures en Utrecht wordt ingedeeld in de regio Oost. Daarnaast zijn er in West-Nederland nog steeds meer vacatures dan in Oost-Nederland, maar er zijn ook meer werknemers. Daardoor is de vacaturegraad in West uiteindelijk lager dan in Oost.

Alles uit de kast

Kinderopvangorganisaties proberen alles uit de kast te trekken om medewerkers te werven. Weekendjes weg, honderden euro’s aan bonussen, sportabonnementen of een auto van de zaak zijn geen uitzondering. Of dit een duurzame oplossing is voor het personeelstekort? Daar zijn de meningen over verdeeld. ‘Als je mensen weghaalt bij een andere opvang, verschuif je het probleem.’ Lees hier meer >>

Eerder berichtten wij ook al over het feit dat het stijgend aantal zzp’ers voor veel kinderopvanghouders een doorn in het oog is. Ze voelen zich door het personeelstekort genoodzaakt zzp’ers in te huren, maar doen dit liever niet vanwege de hogere kosten en de extra taken en verantwoordelijkheden die bij de vaste medewerkers terechtkomen. Bovendien gaan er nu medewerkers uit dienst om verder te gaan als zelfstandig pm’er, onder meer omdat dit beter betaalt. Ook de politiek wil nu het stijgend aantal zzp’ers en de schijnzelfstandigheid in met name de zorg, het onderwijs en de kinderopvang aanpakken. Lees hier meer >>

Bron: Kinderopvang werkt!

“Je spaart tijd, je spaart geld, je werkt efficiënter. Het is makkelijker omdat je het uitbesteedt, makkelijker het gezicht naar de ouders toe”