Menu

Ouders betalen duidelijk meer aan kinderopvang in 2023

Het was al bekend dat de extra verhoging van de kinderopvangtoeslag per 1 januari 2023 onvoldoende is om de gestegen uurtarieven in de kinderopvang te dekken. Maar hoeveel geld zijn ouders dit jaar precies kwijt aan kinderopvang? De Volkskrant liet een berekening maken.

Ook al komt er bijna 2 procent bij; de hogere compensatie van de overheid voor de vergoeding van kinderopvang is nog verre van voldoende, stelde Jeroen Pernot van nettobijdrage.nl eerder al. Ouders zouden volgens hem nog geen enkel zicht hebben op wat ze in 2023 werkelijk kwijt zijn aan kinderopvangkosten. De Volkskrant vroeg nettobijdrage.nl dit te berekenen en waar men voor vreest blijkt waar: vooral huishoudens met een lage inkomens moeten door de hoge uurtarieven meer bijbetalen. Dat meldt de Volkskrant.

Dagopvang: 9,72 per uur

Gemiddeld stijgen de uurtarieven van dagopvang naar 9,72 euro per uur. De overheid vergoedt per 1 januari dit jaar ‘slechts’ maximaal 9,12 euro; de maximum uurprijs. Dit betekent dat ouders met lage inkomens 60 cent per uur zelf moeten betalen.

Honderden euro’s meer

Voor de Volkskrant rekende nettobijdrage.nl uit dat voor een eenoudergezin met een inkomen tot 27 duizend euro in 2023 de jaarlijkse eigen bijdrage daardoor van 2.746 naar 3.509 euro stijgt, voor drie dagen opvang voor twee kinderen. Een ouder met één kind dat twee dagen naar de opvang gaat, betaalt met hetzelfde inkomen 1.104 in plaats van 869 euro.

Huishoudens met hogere inkomens gaan ook flink meer betalen. Drie dagen opvang voor twee kinderen kost voor middeninkomens ongeveer 6.500 euro in 2023, ten opzichte van 5.500 euro in 2022.

Gastouderopvang en bso

Het gemiddelde uurtarief dat gastouders rekenen ligt dit jaar op 7,06 euro. Daarvan vergoedt de overheid maximaal 6,85 euro voor de laagste inkomens. Op de bso is het gat tussen de overheidsbijdrage en de uurtarieven het grootst: gemiddeld kost een uur bso 8,62 euro, waarvan de overheid maximaal 7,85 financiert middels kinderopvangtoeslag. Een verschil van 77 cent.

Het besluit waarin de koppeling van kinderopvangtoeslag met gewerkte uren geregeld is, wijzigt met ingang van 2023. Vanaf dan is het aantal uur dat de minst werkende ouder werkt, niet meer bepalend voor de kinderopvangtoeslag. Dit besluit is vooral interessant voor ouders met wisselende of onregelmatige uren, zoals zzp’ers. Lees meer

Bron: KinderopvangTotaal, de Volkskrant

“Je spaart tijd, je spaart geld, je werkt efficiënter. Het is makkelijker omdat je het uitbesteedt, makkelijker het gezicht naar de ouders toe”