Menu

Wederom een verhoging van de kinderopvangtoeslag 2023

Werkende ouders krijgen volgend jaar toch nog iets meer compensatie, bovenop de al eerder aangekondigde extra verhoging van 0,94 procent, voor de stijgende tarieven van de kinderopvang. Een voorstel daartoe van GroenLinks en PvdA krijgt brede steun in de Tweede Kamer en er wordt 45 miljoen euro extra beschikbaar gesteld.

Op donderdagmiddag 15 december 2022 werd de motie van GroenLinks aangenomen.

Eerder deze week werd al bekend dat de maximum uurprijs (de vergoeding vanuit de overheid voor kinderopvang) voor alle vormen van kinderopvang per 1 januari 2023 nog eens extra stijgt met 0,94 procent, bovenop de al eerder bekendgemaakte indexering. Dit om ouders enigszins te compenseren voor de hoge inflatie.

45 miljoen extra

Daar bovenop komt nu nog een extra vergoeding van 45 miljoen euro. Een voorstel daartoe van GroenLinks en PvdA krijgt brede steun in de Tweede Kamer, meldt het ANP. Het kabinet verklaarde zich al bereid de maatregel, die 45 miljoen euro extra kost, uit te voeren als de Kamer dat wil.

Maximum uurprijzen

Door de verhoging gaat de maximum uurprijs voor dagopvang van 8,50 euro naar 9,12 euro, meldt RTL Nieuws. De extra verhoging wordt dan in januari in de toeslag verwerkt, over december krijgen ouders een nabetaling. Voor de bso stijgt de maximum uurprijs van 7,31 (2022) naar 7,85 euro in 2023. De maximum uurprijs voor gastouderopvang stijgt van 6,52 (2022) naar 6,85 euro in 2023.

Hoge inflatie

Bij het vaststellen van de maximale uurtarieven waarvoor ouders kinderopvangtoeslag kunnen krijgen, was in eerste instantie gerekend met achterhaalde inflatiecijfers. Daardoor hield de geplande stijging lang geen gelijke tred met de toename van de kosten die ouders moeten maken.

Voor sommige ouders dreigde de kinderopvang daardoor onbetaalbaar te worden. De linkse oppositiepartijen waarschuwden al eerder voor het risico dat mensen dan maar minder zouden gaan werken en hun kinderen thuis zouden houden. Dat zou het nijpende tekort aan arbeidskrachten in veel sectoren alleen maar verergeren.

Extra indexatie is ‘belangrijke stap’

De 57 miljoen euro die eerder deze week al vrij was gemaakt om de kinderopvangtoeslag extra te verhogen, was volgens de linkse partijen nog altijd onvoldoende. Dat er nog een extra indexatie komt is ‘een belangrijke stap om 2023 voor gezinnen met kinderen betaalbaar te houden’, vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Bron: AD, KinderopvangTotaal

“Je spaart tijd, je spaart geld, je werkt efficiënter. Het is makkelijker omdat je het uitbesteedt, makkelijker het gezicht naar de ouders toe”