Menu

Tips voor het werven en behouden van medewerkers ten tijde van personeelstekort

Geschikt personeel vinden kan een flinke opgave zijn, zeker nu er in de sector een groeiend personeelstekort is. In dit artikel worden verschillende tips gegeven hoe geschikte medewerkers gevonden kunnen worden en hoe je deze zo efficiënt mogelijk in kunt zetten.

1. Blijf ook in een krappe arbeidsmarkt kritisch

Allereerst is het belangrijk dat je kritisch blijft op wie je aanneemt, ook als het lastig is om überhaupt nieuwe medewerkers te vinden. Kijk goed of een nieuwe medewerker past bij de pedagogische visie van de organisatie en bij de kinderen. Kinderen zijn op jonge leeftijd enorm beïnvloedbaar en kijk daarom tijdens de sollicitatieprocedure bij welke groep een sollicitant past.

Het is slim om standaard voor een bredere leeftijdsgroep te werven en niet specifiek voor een bepaalde groep. Bij een flexibele kinderopvang kunnen medewerkers bijvoorbeeld werken op twee groepen. Een bijkomend voordeel is dat hierdoor extra speling ontstaat bij het inroosteren van personeel.

Vanwege de personeelskrapte heb je niet altijd veel keuze uit sollicitanten. Toch is het enorm belangrijk om kritisch te blijven. Wanneer een nieuwe werknemer tijdens de proefperiode al moet vertrekken, kan dit namelijk voor onrust zorgen onder de andere werknemers.

2. Zorg voor flexibiliteit door werknemers efficiënt in te zetten met combinatiebanen

Flexibiliteit binnen de opvang zorgt voor meer mogelijkheden. Werf zowel voor fulltime als parttime contracten en maak zo je werkplanning flexibel. Voor medewerkers die meer uren willen draaien kunnen combinatiebanen uitkomst bieden. Met combinatiebanen, waarbij een werknemer parttime op verschillende functies of voor verschillende werkgevers werkt, kan de werkplanning worden opgevuld. In een artikel van KVK worden enkele voorbeelden gegeven van parttime combinatiebanen, zoals het combineren van kinderopvang en bso in een functie. In de ochtend werkt de werknemer dan bijvoorbeeld op de peutergroep, en in de middag op de bso.

3. Geef de kinderen van je werknemers voorrang op opvang

Als kinderopvangorganisatie kan je zelf bepalen welke kinderen worden geplaatst. Het is een goed idee om kinderen van werknemers voorrang en/of korting te geven. Het opvangen van kinderen van werknemers creëert een win-winsituatie: als werkgever kun je flexibeler roosteren door de werkuren van een medewerker aan te sluiten op de opvangtijd van het kind. Als ouder heb je dan ook geen zorg over de opvang van je kind.

4. Geef medewerkers inspraak en laat ze meedenken over verbeteringen binnen de opvang

Het is altijd goed om bewust te blijven kijken naar de processen binnen de opvang. De blik van anderen helpt daarbij. Medewerkers vinden het vaak fijn om betrokken te worden bij het vraagstuk door deze processen met hun te bespreken. Uiteraard beslis je uiteindelijk zelf wat er doorgevoerd gaat worden, maar het is goed om wel te luisteren naar de ideeën en wensen van je medewerkers.

Veel organisaties vinden het zelf ook fijn als medewerkers willen meedenken over de organisatie, zodat nieuwe inzichten naar voren kunnen komen. Zij zien het namelijk vanuit een andere invalshoek. Medewerkers worden vaak ook enthousiast wanneer zij hier ruimte voor krijgen. Dit kan gaan over het werk zelf, maar bijvoorbeeld ook over de inrichting van het gebouw. 

Door medewerkers zelf te laten meedenken en daarnaar te luisteren, creëer je draagvlak. Zorg ervoor dat ze niet iets willen omdat jij het zegt, maar omdat ze er zelf achter staan. Het is slim om je bij een verandering op één ding tegelijk te focussen. Deel je plan op in kleine stapjes en rol het langzaam uit. Houdt na de invoering van een verandering ook goed in de gaten hoe het gaat. Blijf het samen doen en luister hierbij ook weer goed naar je medewerkers!

Bron: KVK